Ziek

Ik had allang allemaal nieuwe blogposts willen schrijven over ADD en wintertijd en hoe je dag te organiseren, maar ik ben ziek. Geloof ik. Niet ziek als in de hele dag op bed moeten liggen met hoge koorts en steeds maar weer in slaap vallen. Maar één of ander vreemd virusje dat ervoor zorgt dat ik wazig om me heen kijk en niet helder kan denken en heel moe ben en niet zo hard kan lopen en een soort vaag gevoel in mijn borst en rond mijn ogen. 

In de war

Ik vind het best moeilijk om ziek te zijn, want het schopt alles altijd zo in de war. Terwijl ik altijd al zo mijn best moet doen om te zorgen dat alles uit de war blijft. Dat is voor mij echt een krachtsinspanning. En nu moet ik die dus loslaten, want als je ziek bent kan je gewoon niet alles doen. Maar ik moet ook  weer niet te weinig doen, want dan word ik al helemáál wazig en groggy en niet mezelf. Maar dat is allemaal nog best moeilijk.

Zo had ik afgelopen woensdag nog een draftversie geschreven van een blogpost over hoe belangrijk het is om een vast dagritme te hebben… blijf ik vervolgens de hele vrijdag op de bank liggen. Gewoon omdat het me niet lukte om iets anders te doen, omdat ik zo moe was en niet helder kon denken. En achteraf dus omdat ik zoek was. Toen was ik eerst boos op mezelf, maar daarna niet meer, want boos zijn op jezelf is nooit goed. En nu heb ik me ermee verzoend dat ik ziek ben en heb ik al een hele fijne zieke halve dag gehad. Juist omdat ik niet meer boos op mezelf ben, denk ik. Want als je boos op jezelf bent is het juist nog veel moeilijker om van de bank te komen.

Anyway. 

Omdat ik toch nog een blog wil schrijven ga ik maar gewoon zomaar schrijven over wat ik nu doe om het ziek-zijn een beetje fijn door te komen. Namelijk:

Zelf kippenbouillon maken

Het schijnt iets joods te zijn maar is nu ook doorgedrongen tot de hippe voedselmensen, die ik van een afstandje een beetje volg. Ik eet nauwelijks vlees, maar wel af en toe, voor bijzondere gelegenheden. Zoals ziek zijn. Dus nu liggen er twee kippenpoten in een grote pan met water, samen met stukken wortel, ui en zo nog wat dingen. Zelf getrokken kippenbouillon schijnt een soort wondermoiddel te zijn tegen nare virusjes en ik heb er ook echt héél veel zin in.

Hier een hip voedselmensenrecept en een wat ouderwetser recept, die ik allebei losjes volg. Ben benieuwd.

Wandelen

Nadat ik gisteren zomaar een hele dag op de bank belandde, was ik vandaag helemaal stram en wilde ik heel graag bewegen en naar buiten. Dus de biologische soepkippenpoten zijn we lopend gaan halen, wandelend door het herfstzonnetje. Ik keek wazig om me heen en kon niet zo hard lopen, en moest dus de hele tijd tegen mijn vriendin oh nee vrouw zeggen dat ik haar niet bij kon houden, maar toch was het fijn.

Schrijven

Als ik ziek ben heb ik zulke wazige gedachten dat ik er helemaal naar van kan worden. Verdrietig en sjagrijnig en wanhopig. Ik had al twee dagen niet vastgehouden aan mijn schrijfroutine (elke dag 2x tien minuten achter elkaar schrijven), maar heb het nu weer opgepakt. Heel fijn, want zo kan ik al die nare gedachten lekker van me afschrijven en zit ik er niet meer zo mee in mijn hoofd.

Lezen

Ik heb gelukkig weer een leesboek. Dat is heel belangrijk, want als ik geen lekker leesboek heb, dan gaan mijn gedachten bezigheidstherapie voor me bedenken en dat is vaak een soort ergere versie van piekeren.   Of het is zoiets sufs als de hele dag op internet op zoek gaan naar de beste zorgverzekering, net een paar weken vóór de nieuwe zorgverzekeringen online komen te staan, en dat wel weten, maar er toch niet mee ophouden. Of de hele dag freecell spelen op mijn iPad. Mijn gedachten hebben een beetje afleiding nodig en het gevoel dat ze nuttig zijn. En helaas gelden allerlei rare dingen dan al snel als ‘nuttig’, die eigenlijk helemaal niet leuk zijn en waar ik ook niet echt van uitrust. Maar lezen is ideaal: afleiding, iets nuttigs doen, en ontspannen tegelijk!

Oh, en bibliotherapie is sowieso heel goed voor je. Als je last hebt van nare gedachten is het altijd goed om een fijn boek te lezen over mensen die allemaal nare dingen meemaken en daarna heel wijs worden, bijvoorbeeld. Cynische boeken daarentegen kun je het beste vermijden.

Dekentje
En nu zit ik lekker in de schommelstoel bij het raam met een wollen dekentje over me heen. Zo pik ik nog net een beetje zon mee. Straks ga ik weer naar de bank verhuizen, eventueel met kruik, en sowieso met de poes op schoot.

Wat doe jij als je ziek bent?

2 gedachtes over “Ziek

  1. Eerst maar van harte beterschap :-)! Goed idee om zelf je eigen “jiddisje memme” te zijn.

    Volgens mij staat er in deze blogpost een prachtige freudiaanse vergissing, waarschijnlijk te danken aan het feit dat de “i” en de “o” zo vlak naast elkaar zitten op een toetsenbord. Maar niettemin prachtig!

    Als ik ziek ben, dan zoek ik dit blogbericht op en ga ik kijken hoe het ook alweer moet ;-).

    Like

Reacties zijn gesloten.